Va invit sa discutam despre un aspect important al muncii in echipa, acela despre cum comunicam cu colegii despre un rezultat al muncii lor, sau cum se spune in mediul de afaceri, de a oferi un feedback.

Cand lucrurile merg bine, a aprecia nu este un lucru dificil de realizat, dar ce faci atunci cand ai ceva de corectat la modalitatea de lucru a partenerului de discutie si vrei sa o spui intr-o maniera in care el sa inteleaga ce trebuie schimbat fara sa perceapa interventia ta ca un atac la persoana sa. Ba mai mult de atat, in urma discutiei cu tine sa fie mai motivat sa invete cum sa faca mai bine acel aspect al muncii sale.

Trucuri pentru o comunicare mai buna

Raspunsul are cateva mici trucuri care, odata intelese si aplícate, te pot transforma intr-un comunicator eficient, acceptat si indragit pentru maniera in care “corectezi” abaterile.

1. Seteaza un mediu de discutie confortabil pentru amandoi, de egalitate.

Ambii sunteti asezati pe scaune sau in picioare, fata in fata sau intr-o pozitie care sa permita privitul ochi in ochi. Asigura-te ca pe parcursul discutiei veti fi doar voi doi si ca sunt sanse minime de a fi deranjati. Este important sa aveti in minte acest prim aspect pentru a nu activa sistemul de defensiva a colegului de discutie.

2. Intreaba si asculta activ despre maniera de lucru care l-a condus la obtinerea acelui rezultat.

Vei intelege care este algoritmul lui de lucru si ce a lipsit in realizarea acelei activitati (cunostinte practice, informatii, presupuneri eronate, etc.). Ofera-i timp suficient pentru a-ti explica modalitatea ce a condus la acel rezultat. Astfel se va simti inteles si va accepta sugestii din partea cuiva caruia ii pasa de cum gandeste el.

3. Asigura-te ca esti in emotia potrivita pentru a purta aceasta discutie.

Emotiile negative pot fi izvorul unor comportamente agresive care vor “strivi” orice urma de motivatie din partea celuilalt. De aceea, oricat de grava este situatia, inainte de a initia discutia dorita incearca sa te linistesti, sa faci o plimbare, sa ai o discutie placuta pe alt subiect cu un alt coleg sau orice altceva care te poate detensiona. Doar atunci cand simti ca nu mai este nicio umbra de resentiment sau furie este cazul sa stabilesti o discutie cu colegul in cauza. Nu va grabiti, un feedback eficient poate fi oferit pana la un interval de 24-36 ore de la momentul in care s-a produs actiunea.

La cele de mai sus mai trebuie adaugata atentia pentru cuvintele utilizate si catre cine indreptam “degetul”atunci cand discutam rezultatul actiunii sale.

Nu e nimic nou…dar maniera in care o faci poate crea diferenta. Fii diferit!

_________________________

Sunt BOGDAN SECARA – Consultant in AFACERI si, sunt aici sa TE AJUT!
Am curaj sa vin in fata ta si sa iti spun ca stiu anumite lucruri pe care cred ca pot sa le transmit astfel incat majoritatea celor care ma asculta sa beneficieze de pe urma lor.

  • ✅ Peste 27 Ani de EXPERIENTA
  • ✅ 8 Tipuri de CURSURI
  • ✅ Peste 7 Ani de CONSULTANTA OFERITA

Impartasesc cu tine EXPERIENTA MEA iar fiecare proiect este tratat INDIVIDUAL in functie de situatie si de context. PASIUNE in ceea ce fac!

CURSURI OFERITE:

  • ✅Identificarea nevoilor de dezvoltare
  • ✅Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si vanzare
  • ✅Managementul resursei umane
  • ✅Motivare
  • ✅Negociere salariala
  • ✅Negociere si persuasiune
  • ✅Planificarea activitatii
  • ✅Tehnici de prezentare