INCREDEREA, un cuvant care nu se cantareste si nici un se cumpara ci se simte si se castiga.

Increderea este cea care de multe ori ne face sa ne implicam total, sa ne pese, sa dam tot ce e mai bun din noi pentru a atinge un obiectiv sau a lupta pentru o cauza.

Tot increderea este cea care ne determina sa ramanem devotati unui colectiv, unui proiect desi poate oferta alternativa ar fi mai banoasa sau aparent mai benefica interesului propriu.

Dar ce este de fapt increderea?

Este acel sentiment ca ceea ce stii este si adevarul, ca te poti intoarce cu spatele si nimeni nu te va rani, ca cineva este de partea ta atunci cand tu nu esti prezent, ca cineva se gandeste si la binele tau fara ca tu sa ii soliciti permanent si obsesiv acest lucru.

Merita SA CLADIM si SA TRAIM intr-un mediu in care increderea exista? Opinia mea este ca DA pentru ca doar atunci oamenii investesc cu adevarat energia lor creatoare in a produce rezultate peste asteptari, doar atunci intalnirile de lucru sunt o suma a potentialului creator al participantilor, doar atunci jocurile de culise sunt reduse si nedorite iar locul de munca este un mediu in care comunicarea este realizata pentru a evolua si nu pentru a “ingropa”persoane.

Catalizatorul acestui sentiment, in majoritatea cazurilor, este managerul sau liderul de echipa. Este cel care defineste directiile de activitate, este cel care comunica cu toata echipa, cel care realizeaza evaluarile muncii. De aceea acestuia ii revine “sarcina” de a initia si crea un mediu in care increderea sa devina piatra de temelie.

Cum castigi increderea angajatilor?

Ce poti face ca sa devii un “om de incredere” sau sa “inspiri incredere”colegilor cu care lucrezi?

Fara a avea pretentia unei retete universale propun cateva aspecte care vor putea trezi acest sentiment.

1. Adopta o atitudine de egalitate in relatia cu interlocutorii indiferent de diferentele de pe scara ierarhica. Prin acest aspect vei arata ca esti abordabil si ca ei sunt”piese”importante in puzzle-ul echipei.

2. Fii fair-play. Trateaza cu aceeasi masura pe toti din echipa. Investeste timp, efort financiar in raport cu nevoile fiecarui membru al echipei si nu in functie de preferintele tale (care sunt firesti pana la urma dar nu te ajuta in acest caz). Analizeaza realizarile si lipsurile cu aceeasi ”balanta” iar tonul utilizat sa fie adaptat situatiei si nu functie de persoana din fata ta.

3. Apreciaza succesul indiferent cat de mic este, premiaza, felicita, mentioneaza ideile bune si recunoaste contributia celorlalti, provoaca-i pentru a descoperi.  In acesta maniera oamenii vor veni catre tine si se vor sfatui pentru ca vor intelege ca esti un  sprijin real si nu doar un barometru al profesionalismului.

4. Impartaseste din experienta ta si recunoaste cand gresesti. Esti om si acest lucru ii va apropia si le va da sentimentul de siguranta ca muncesc intr.-un mediu in care greseala face parte din evolutie. Vor gresi, vor impartasi si, cu ajutorul tau, vor evolua.

5. Mentine echipa informata. Realizarile, oportunitatile, lipsurile, amenintarile, odata impartasite echilibrat si regulat vor da sentimentul de aparteneta la aceeasi “barca”. Sa nu fii mirat cand vor exista colegi care vor propune solutii “out of the box” – e meritul tau, a ceea ce ai construit.

Ar mai fi de spus unele lucruri dar cred ca primii pasi pot fi facuti de oricine daca incearca, in maniera personala, sa puna in practica cateva din recomandarile de mai sus. Dar, va rog sa nu uitati niciodata:

 “ Increderea se castiga in ani si se pierde intr-o secunda.”

Aveti grija de ceea ce construiti pentru ca merita sa o pastrati!

_________________________

Sunt BOGDAN SECARA – Consultant in AFACERI si, sunt aici sa TE AJUT!
Am curaj sa vin in fata ta si sa iti spun ca stiu anumite lucruri pe care cred ca pot sa le transmit astfel incat majoritatea celor care ma asculta sa beneficieze de pe urma lor.

  • ✅ Peste 27 Ani de EXPERIENTA
  • ✅ 8 Tipuri de CURSURI
  • ✅ Peste 7 Ani de CONSULTANTA OFERITA

Impartasesc cu tine EXPERIENTA MEA iar fiecare proiect este tratat INDIVIDUAL in functie de situatie si de context. PASIUNE in ceea ce fac!

CURSURI OFERITE:

  • ✅Identificarea nevoilor de dezvoltare
  • ✅Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si vanzare
  • ✅Managementul resursei umane
  • ✅Motivare
  • ✅Negociere salariala
  • ✅Negociere si persuasiune
  • ✅Planificarea activitatii
  • ✅Tehnici de prezentare