Cred ca ne este cunoscut sentimentul pe care l-am incercat atunci cand am iesit de la o prezentare care ne-a placut mult si in urma careia am simtit nevoia sa luam parte la  actiune, sa facem ceva. Ceva in acea prezentare ne-a stimulat simturile, ne-a trezit interesul si ne-a lasat impresia ca se vorbeste “pe sufletul nostru”. Din pacate, si nu de putine ori, ne-am regasit si in postura unui spectator plictisit care este obligat sa asculte un monolog “fara sare si piper” si in care simteam ca timpul este interminabil.

Ce anume face diferente intre cele doua stari atunci cand suntem expusi unui astfel de moment? Poate fi continutul prezentarii, poate fi prezentatorul sau altceva?

Cum facem o prezentare reusita in afaceri?

Fara sa am pretentia ca ating toate aspectele vreau sa subliniez cateva lucruri care dau sansa ca o PREZENTARE sa fie REUSITA. Aspectele enumerate nu au importanta functie de ordinea in care sunt scrise ci impreuna actioneaza sinergic.

1. Imbracamintea prezentatorului

trebuie sa fie in acord cu importanta momentului si cu tipul de auditoriu. Vestimentatia celui care sustine prezentarea nu trebuie sa atraga excesiv, pentru a un deveni punctul de interes maxim dar trebuie sa fie reprezentativa pentru a conferí prezentatorului credibilitatea necesara. Nu cautati sa va imbracati scump, ci potrivit cu evenimentul la care luati parte si in mod special purtati ceea ce va avantajeaza.

2. Gestionarea emotiilor in timpul unei prezentari

– pentru o prezentare cursiva si de impact un rol important il are controlul emotional. De aceea, inainte de a intra in scena, este bine sa realizam constient exercitii de respiratie, contractii izometrice ale membrelor, trecerea in revista pe scurt a punctelor principale din prezentare, constientizarea rolului avut. Toate aceste aspecte sunt necesare pentru a consuma excesul de adrenalina premergator prezentarii si a intra in actiune cu o stare de incredere privind propria persoana.

3. Comunicarea vocala si “body language” in cadrul unei prezentari

– sunt aspectele care transmit cel mai evident celor care asculta siguranta ta ca prezentator. Astfel este indicat SA CONTROLAM constient ritmul de vorbire, volumul pe care il folosim in expunere, tonul cu care ne adresam, sa rostim clar si intreg toate silabele cuvintelor, sa utilizam voluntar pauzele de subliniere a ideiilor importante. Referindu-ne la limbajul non – verbal este recomandat sa zambim,  sa utilizam mainile intr-un spatiu bine delimitat, sa nu folosim obiecte, atunci cand nu suntem familiarizati cu scena, care pot perturba atentia publicului ( pixuri, markere, foi, caiete), ambele picioarele (planta piciorului) sa aiba contact deplin cu solul atunci cand stam intr-o pozitie fixa. Mai sunt aspecte de descris dar ele se perfectioneaza in timp.

4. Tipul de limbaj folosit pentru o prezentare reusita in afaceri

sa incercam sa pastram 100% autenticitatea noastra, sa nu folosim cuvinte pompoase sau care nu fac parte din vocabularul nostru uzual. Cu cat suntem mai naturali cu atat suntem mai credibili si mai usor de urmarit. Daca e sa adaugam un plus acestui capitol este bine sa folosim verbe si substantive din toate categoriile ( actiune, imaginatie, invitatii la dezbatere, date exacte, emotii, reactii ) rolul lor fiind de a capta atentia tuturor tipurilor de personalitati existente.

5. Formula de introducere in cadrul unei prezentari reusite

primele 3-4 fraze sunt foarte importante in a defini modul cum va decurge prezentarea. Ce ma face sa afirm acest lucru?  Prima impresie se realizeaza in 3-4 secunde si are rol de “eticheta” pentru tot restul interactiunii in aproximativ 67% din cazuri. De aceea recomandarea este sa gasiti si sa repetati o formula de introducere cu care sa va simtiti foarte confortabili si sa va reprezinte.

6. Prezentarea

– aici ma refer la structura continutului si modul grafic de expunere. Ca regula recomand ca 20% din informatie sa fie expusa (pe slide sau citita de pe slide) iar restul de 80% sa fie parte a expunerii libere. Astfel veti atrage atentia asupra voastra si nu a suportului vizual. Sa structurati timpul astfel incat introducerea sa reprezinte 5-10% iar incheierea sa beneficieze de  alte 10-15% din totalul prezentarii.

7. Interactiunea cu sala pentru o prezentare reusita

– este important sa stabiliti de la inceput care sunt momentele de interactiune pentru a nu va perturba prezentarea intreruperi din public venite atunci cand va asteptati mai putin. De asemenea sesiunea de intrebari poate fi usor gestionata daca utilizam metode de control a discutiei, aici mentionand apelarea la suportul “avocatilor” din public sau anticipand nevoile si adresand in consecinta intrebarile respective publicului.

Aceste mici trucuri pe care le-am enumerat mai sus te pot ajuta sa castigi incredere in modul in care vei expune. Este nevoie de multa practica, de a privi fiecare interactiune de acest gen ca o oportunitate de a evolua, fara a cauta perfectiunea.

Este bine de stiut ca marii oratori nu sunt inzestrati cu un talent aparte ci sunt extrem de disciplinati in a se perfectiona continuu.

Oricine poate ajunge sa creeze un interes mare atunci cand sustine o prezentare, diferenta facand-o doar cat de motivat este in a-si atinge scopul!

_________________________

Sunt BOGDAN SECARA – Consultant in AFACERI si, sunt aici sa TE AJUT!
Am curaj sa vin in fata ta si sa iti spun ca stiu anumite lucruri pe care cred ca pot sa le transmit astfel incat majoritatea celor care ma asculta sa beneficieze de pe urma lor.

  • ✅ Peste 27 Ani de EXPERIENTA
  • ✅ 8 Tipuri de CURSURI
  • ✅ Peste 7 Ani de CONSULTANTA OFERITA

Impartasesc cu tine EXPERIENTA MEA iar fiecare proiect este tratat INDIVIDUAL in functie de situatie si de context. PASIUNE in ceea ce fac!

CURSURI OFERITE:

  • ✅Identificarea nevoilor de dezvoltare
  • ✅Dezvoltarea abilitatilor de comunicare si vanzare
  • ✅Managementul resursei umane
  • ✅Motivare
  • ✅Negociere salariala
  • ✅Negociere si persuasiune
  • ✅Planificarea activitatii
  • ✅Tehnici de prezentare